<h1>Rogaliki drożdżowe wyrabiane robotem ciasto</h1> <div> Sposób wykonania: Do miseczki wkruszyć drożdże, zalać kilkoma łyżkami przygotowanego mleka, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Składniki umieścić w maszynie do pieczenia chleba w kolejności: mokre (mleko, masło, jajko), sypkie (mąką, cukier, sól) i drożdże. Maszynę ustawić na program "wyrabianie ciasta". Po zakończeniu programu ciasto wyjąć, lekko wyrobić (podsypywałam odrobiną mąki), podzielić na 2 części. Każdą część ciasta rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i wykroić trójkąty. Na każdy trójkąt nałożyć odrobinę marmolady i zawijać w rogaliki, które następnie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki odstawić na 15 - 20 minut do napuszenia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temp. 180ºC przez ok. 15 - 20 minut. Z podanej porcji przygotowałam 24 średniej wielkości rogaliki. </div> <div> * Składniki: * - 50 g świeżych drożdży * - 190 ml ciepłego mleka * - 500 g mąki pszennej * - 1 jajko * - 75 g rozpuszczonego masła * - 3 łyżki cukru * - szczypta soli * - nadzienie - gęsta marmolada * - do posmarowania - 1 jajko </div> <div> </div>